Przepisy na sałatki

Sałatka z fasoli i buraczków

Składniki:
1 szklanka drobnej białej fasoli
2 średnie buraczki
4 ogórki kiszone
2 łyżki oliwy
1 mała czerwona cebula
natka pietruszki
Sos:
1 łyżka musztardy miodowej
1 łyżka czerwonego octu winnego
5 łyżek oliwy
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Sos: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
 
Białą fasolę namoczyć na noc, opłukać i ugotować do miękkości we wrzącej wodzie. Pod koniec gotowania posolić. Odcedzić, polać połową sosu, wymieszać i odstawić. Buraczki należy upiec w mundurkach (w piekarniku), ostudzić, obrać i pokroić w kostkę wielkości fasolki. Ogórki obrać i pokroić w kostkę jak buraczki, dodać 2 łyżki oliwy (tylko do ogórków). Cebulę pokroić w kostkę, a natkę pietruszki drobno posiekać. Na spodzie salaterki wsypać buraczki, następnie ogórki, cebulę, a na wierzchu fasolę. Całość polać pozostałym sosem. Posypać natką pietruszki.

Przepis ze strony http://www.salatkowo.pl